Kirja viikossa pitää mielen virkeänä

Olen tykännyt lukea niin kauan kuin muistan, eli siitä lähtien kun opin lukemaan. Kuluneiden noin 36 vuoden aikana on tullut luettua kaikenlaista. Nuorempana olin suorastaan ahmatti, sittemmin on tullut kausia, jolloin ei ole ehtinyt tai jaksanut nauttia lukemisesta niin paljon kuin olisi halunnut.

Lukemisessa niin kuin monessa muussakin hyvässä harrastuksessa määrää tärkeämpää on tietysti laatu, mutta toisaalta jos ei lue säännöllisesti ja runsain mitoin, ei myöskään tule löytäneeksi niitä kaikkein parhaita ja juuri itseään puhuttelevia kirjoja.

Jossain vaiheessa ryhdyin merkitsemään muistiin lukemani opukset, ihan omaksi iloksi ja mielenkiinnoksi. En ole koskaan ajatellutkaan uraa kirjallisuuskriitikona tai referaattipalvelun pitäjänä, mutta toisinaan kirjoitan myös muutaman rivin kirjan sisällöstä tai tyylistä, etenkin jos teos on erityisen koskettava tai erinomaisesti kirjoitettu.

Kuluneen vuoden kymmenen parasta

Tilastotietona kerrottakoon, että luin vuoden 2013 aikana yhteensä 56 kirjaa. Läjä koostuu pääosin romaaneista, mutta joukossa on myös novelleja ja taitaapa olla jokunen elämäkertakin. Runoja olen lukenut melko vähäisesti, mikä on tietysti anteeksiantamatonta ja vaatii ehdottomasti ryhtiliikettä jatkossa!

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että vuonna 2012 luin muistiinpanojeni mukaan 40 teosta, mikä ei ole kauhean paljon, varsinkin jos ottaa huomioon että olin osan mainitusta vuodesta vuorotteluvapaalla, jolloin ei ainakaan voinut syyttää ajan puutetta. Toisaalta luin tuolloin useampia tiiliskiviromaaneja, joten yhteenlaskettu sivumäärä saattaa olla viimeisinä kahtena vuonna suunnilleen samaa luokkaa.

Mitään selkeää trendiä en kuluneen vuoden aikana luetuista opuksista löydä, jos ei sellaiseksi lue sitä faktaa, että joukossa näyttäisi olevan jonkin verran enemmän sivumäärältään suppeampia ja verrattain nopealukuisia kirjoja, kuten mainioiden Dan Rhodesin tai Erlend Loen tuotantoa. Tämä on tietysti sattuman sanelemaa, eikä mikään tietoinen valinta.

Tilastojen ihmeellisestä maailmasta kiinnostuneille voin kertoa, että vaikka olenkin omasta mielestäni nykyisin melko lailla yhtä ahkera (tai laiska) lukija kuin aiemminkin, on nyt kuitenkin tullut luettua enemmän kuin kymmenisen vuotta sitten. Löysin nimittäin koneelta tarkan kirjalistan, jonka mukaan olen vuosien 2001–2006 aikana lukenut yhteensä 165 teosta, eli keskimäärin 33 kirjaa vuodessa. No, se oli silloin kun lapset olivat pieniä eikä aika tahtonut riittää mihinkään muuhunkaan.

Tässä vuonna 2013 lukemieni kirjojen parhaimmisto, mikäli jotakuta sattuu kiinnostamaan. Kirjat ovat täysin satunnaisessa ja mieleen juolahtaneessa järjestyksessä.

 • Imre Kertész: Kohtalottomuus
 • Don DeLillo: Vaaka
 • Dan Rhodes: Antropologia ja sata muuta tarinaa
 • Hannu Raittila: Terminaali
 • Patrick DeWitt: Sistersin veljekset
 • Kari Hotakainen: Luonnon laki
 • Pirkko Saisio: Vastavalo
 • Rosa Liksom: Kreisland
 • Juhani Känkänen: Kilttipakko
 • Jukka Larsson: Kärsimystrilogia
 • Sergei Dovlatov: Meikäläiset
 • Bo Carpelan: Alkutuuli

Oho, taisi tulla enemmän kuin kymmenen. Uusia, vanhoja, palkittuja ja palkitsemattomia, kotimaisia ja ulkolaisia, mutta hyviä kaikki, tavalla tai toisella!

Image

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: