Kirjaholistin tunnustuksia

Riippuvuudesta paranemisen ensimmäinen askel on ongelman myöntäminen rehellisesti itselleen. Olen oikealla tiellä. Olen myöntänyt ongelmani jo kauan sitten. Kirjojen suhteen minusta ei koskaan tule mannereurooppalaista siemailijaa eikä satunnaista viihdekäyttäjää. Olen paatunut kirjaholisti.

Oireet ovat varsin selvät. Minulla on aina vähintään kolme kirjaston kirjaa kesken. Saatan ostaa hetken mielijohteesta uuden kirjan, vaikka minulla jo on kirja. Tai itse asiassa aika monta. Puolustaudun kuitenkin sillä, ettei niitä sentään ole tuhansia. (Jos totta puhutaan, niitä on tasan 1528. Mutta siihen ei ole laskettu Aku Ankan taskukirjoja. Eikä omia muistikirjojani, joista olikin puhetta jo aiemmin.)

Elämä kirjaholismin kanssa on jatkuvaa kamppailua. En pysty käymään divarissa tai kirpputorilla tulematta ulos kirja kainalossa, tai useimmiten molemmissa. Kirja-alennusmyyntiin eksyminen merkitsee välitöntä käsipainoharjoittelua painavien kirjakassien kanssa. Saatan käyttää viimeiset rahani kirjoihin tuntematta pienintäkään katumusta. Olen tahallisesti kätkenyt Huuto.netin salasanani, etten tekisi heräteostoksia netissä kesken työpäivän. Minulla on kesken olevia kirjoja piilotettuna eri paikkoihin kotona. Joka huoneessa on omansa, jopa vessassa (siellä luen yleensä novelleja). Linja-autossa matkustamisen varalle on oma kirjansa, samoin saunan lämmittämiseen.

Ja mikä pahinta, kirjaholistille kirjat eivät ole vain lukemista varten, vaan ne ovat myös esineitä, hyvin kauniita esineitä. Ne ovat olennainen osa sisustusta. Pelkkä ajatuskin siirtymisestä perinteisen paperikirjan sijaan digitaaliseen lukulaitteeseen on bibliomaanikolle kuin antabusta. Talossamme on erillinen huone, jonka nimi on kirjasto. Se vastaa tosin kooltaan vain lakkautetun sivukirjaston musiikkiosastoa, mutta nimitys kertoo ongelman vakavuudesta.

Joudumme säännöllisin väliajoin tekemään kotonamme vakavia rakennemuutoksia, jotta kaikki hankkimani kirjat, tai edes olennaisin otos niistä, saataisiin mahtumaan hyllyihin. Jos olen rehellinen, meidän on lisähyllyjen hankkimisen sijaan seuraavaksi harkittava ikkunan siirtämistä, kantavan seinän purkamista ja lisäsiiven rakentamista pelkästään pokkarien takia, ja ne muodostavat vain minimaalisen osan kirjastostamme. Olen varautunut tontin laajentamiseen ja peruskallion räjäyttämiseen, jotta siipeä saadaan suurennettua riittävästi myös kovakantisille.

Paatuneen tuuriholistin arki on jatkuvaa vuoristorataa, joka syöksyilee ylös alas ajoittaisten ryhdistäytymisten ja aina yhtä yllättävien sortumisten välillä. Kontrollinsa puolesta pelkäävän bibliofiilin pahimpia ajanjaksoja ovat luonnollisesti joulun jälkeiset viikot. On joululahjakirjat (sillä mitäpä muutakaan kirjaholisti toivoisi lahjaksi), joulun jälkeisistä alennusmyynneistä poimitut hedelmät ja sitten vielä ne edellisvuotiset tai sitäkin vanhemmat, komeroon piilotetut kirjat, jotka yllättäen löytyivät joulusiivouksen yhteydessä. Kirjastossakin tuli parahiksi käytyä ja uudenvuoden reissulla pysähdyttiin mukavaan antikvariaattiin Jyväskylän keskustassa. Tekosyitä, tekosyitä, tiedän. Mutta se kuuluu taudin kuvaan. Kirjapino joka tapauksessa jököttää taas yöpöydällä kuin Pisan torni.

Tällä kertaa päätin jo pitää kirjattoman tammikuun, tai oikeastaan tein juhlallisen uudenvuoden lupauksen olla hankkimatta yhtään uutta opusta ennen kuin entiset on luettu, mutta lupaus kariutui jo vuoden 3. päivänä Citymarketissa, jossa kaupiteltiin kotimaista laatukirjallisuutta suorastaan naurettavaan hintaan. Myönnän, olen toivoton tapaus.

kirjaholisti_kalajoki_blogi

Juuri kun luulin päässeeni hetkeksi kuiville, tuli joulu ja joulunjälkeiset alennusmyynnit. Ja taas kerran yöpöytä näyttää tältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: