Kirjassa on virhe!

Ei tarvinnut kauaakaan veden virrata Raisionjoessa, kun löytyi kirjallisuuden kentältä epäkohta, johon on suorastaan pakko puuttua. Enkä nyt puhu siitä, että Stephen Kingin uutuusteosta on vaikea lukea sängyssä (tai ylipäätään missään), enkä edes siitä, että Sinikka Nopolan tuotanto täyttää rasismin ja vihapuheen merkit hämäläistä kantaväestöä kohtaan.

Ei, vaan nyt on kyse Rosa Liksomin romaanista Hytti nro 6. Kuten joku ehkä saattaa muistaa, teos on palkittu mm. Finlandia-pullolla sekä ollut ehdolla arvostetun ranskalaisen Trois plats prix dessert -palkinnon saajaksi, mitkä seikat tekevät asiasta vieläkin raskauttavamman. Ja mistäköhän asiasta on puhe? No tietenkin siitä, että kirjassa on lukukokemusta merkittävästi häiritsevä suunnitteluvirhe!

Tekisi mieli kysyä, että kuka riivatun amatööri näitä kirjoja oikein kustantaa, suunnittelusta puhumattakaan. Mutta en kysy, koska se on turhaa, sillä tiedän vastauksen (puhumattakaan siitä, että haluan luonnollisesti olla jatkossakin hyvissä väleissä kyseisen 136 vuotta vanhan kustannusalan yrityksen ja sen henkilöstön kanssa).

Joten nimiä mainitsematta, ilman sarvia ja hampaita, keppejä ja proteeseja – prosessihan toimii jotakuinkin näin. Innovatiivinen mainostoimittaja ja dynaaminen kustannustoimittaja sekä muutama muu erinäisten kirja-alan asioiden toimittaja saa hulppean tiimi-idean.

– Hei, tässä meillä olis tää meidän rajoja rikkova postmodernisti, joka on taas kerran kirjoittanut ihan perhanan hyvän romaanin. Mitäs kekattaisiin?

– Eiks kuulkaas kehitellä tota perinteistä gutenbergiläistä perusideaa siten, että tehään tähän katu-uskottavat pahvikannet ja sellanen ihan mullistava sisäänpäin taittuva lieve, johon voidaan sit vaikka painaa jotain oleellista informaatiota tekijästä…

– Joo, ja laitetaan vaiks jotain fotoja Itä-Berliinistä, eiks se juttu kerro DDR:stä?  

– Jaa, että tämä ei olis niinku pokkari muttei myöskään kovakantinen? Oho, oho, aika rankkaa!

– Hämmennetään kulttuurikenttää kato, kyllä Parnassossa parta väpäjää kun ne näkee tän!

– Mut hei, toihan on aika funktionaalista, samalla me vältytään sen perinteisen irrallisen kansipaperin ongelmilta, niinkus nyt vaikka paperin rispaantumiselta.

– Joo, ihan fantsu idis, ja sitä lievettähän voisi käyttää samalla myös kirjanmerkkinä!

Ei kun hommiin. Ensin maksetaan platina- ja kultahuiputetulle taiteen maisterille siitä, että saadaan graafis-suunniteltua kirjaan hulppeat kannet. Sitten valitaan kansiin näyttävä ja kulutusta kestävä materiaali, käytetään tehosteena kiiltävää lakkausta, sisäsivuissa puolestaan päädytään hillityn tyylikkääseen paperilaatuun ja lopuksi painetaan opus kalliisti ja laadusta tinkimättä.

Ja sitten romaanin saa käteensä kirjallisuutta ja kirjoja intohimoisesti rakastava lukija, joka tempautuu heti tarinan väkevään imuun, hän lehteilee sivuja malttamattomasti, nuuhkaisee välillä painomusteen inspiroivaa ominaistuoksua ja kerta kaikkiaan tuntee pitelevänsä käsissään monin tavoin tavallisuudesta poikkeavaa teosta. Kunnes hän laskee kirjan kädestään ja kääntää liepeen sivujen väliin merkiksi.

Perkele.

Siinähän on virhe.

Kansi on mitoitettu ihan väärin.

mikko_kalajoki_liksom_blogi

Katsokaa nyt itsekin – vain muutaman millin leveämpi kansipahvi, eikä tätäkään esteettis-teknistä ongelmaa olisi jouduttu kokemaan!

4 kommenttia

  1. Peppe · · Vastaus

    No perkele… näin mainosalan puoliamatöörinä sen näkee heti – siitähän puuttuu nuuttaukset! : )

  2. Nuuttaukset, preeglaukset, stanssaukset, liimaukset, kaikki ihan pielessä. Mutta onneksi itse teksti on täyttä rautaa!

  3. Markku · · Vastaus

    Olet lukenut väärään kohtaan. Pitää lukea alummaksi tai lopummaksi, niin se toimii.

  4. Onneksi postmodernia kirjallisuutta voi lukea ihan vapaassa järjestyksessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: