Junioriurheilun pimeä puoli hiipii koteihin

Junioriurheilun myötä on meidänkin kotiimme nyt rantautunut huolestuttava lieveilmiö, jossa mielestäni yhdistyy kavalalla tavalla uteliaiden varhaisteinien kokeilunhalu ja toisaalta sosiaalinen paine ja hyväksytyksi tulemisen tarve. Nyt on nimittäin yleisurheilupiireissä muotia syödä treenien välillä tai lenkin jälkeen ”palauttavana” välipalana Pilttiä.

Piltti, pimeä uhka junioriurheilijoille

No, kyllähän minä ymmärrän sen että nuorena tulee hölmöiltyä, ja on toki myönnettävä että onhan sitä itse kukin nuorempana kokeillut kaikenlaista. Jääkaappikylmä Omena-piltti on vieläkin hyvässä seurassa kohtuullisesti nautittuna ihan OK, joten en halua sitä mitenkään mustavalkoisesti tuomita.

Mutta kyllähän se on tutkittua faktaa, että kyseessä on erittäin arveluttava aine, josta voi pidemmän päälle tulla pahasti riippuvaiseksi. Hampaat reikiintyvät ja liiallisen käytön myötä jopa suun limakalvot voivat syöpyä. Ja tilastollisesti joukossa on tietenkin aina niitä, joille urheiluporukassa aloitettu satunnainen Piltin naukkailu voi johtaa holtittomaan Bona Paratiisisoseen väärinkäyttöön tai pahimmillaan Tuttelin yliannostukseen.

Olen viime aikoina joutunut painiskelemaan sen kanssa, miten tähän ilmiöön tulisi suhtautua. On ollut todella ikävää huomata, että lähikaupat myyvät Pilttiä mitään kyselemättä 12-vuotiaille pipopäille, vaikka näkee jo kauas, ettei sitä olla millekään pikkusiskolle ostamassa. Ei Pilttiä ole tarkoitettu murrosikäisen elimistölle!

Ihmettelen myös sitä, missä on vanhempien yleisurheilijoiden vastuu – pitäisihän ymmärtää, millaista roolimallia piirinmestari näyttää ihaileville junioreille kentän laidalla omalla täysin avoimella Piltin käytöllään!

Joten kyllä tässä nyt on vähän neuvoton olo on, kun näkee mihin tuollainen porukan paineesta lähtenyt kokeilu voi johtaa ja toisaalta taas en haluaisi olla se tylsä isä, jonka käyttämisen takia poika joutuu jengin silmätikuksi. Mitä oikein pitäisi tehdä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: