Peter Franzén ja keskivertokirjoittajan itsetunto

Jokainen, joka on koskaan yrittänyt kirjoittaa kirjaa, tietää kuinka vaikeaa se on. Luultavasti niilläkin, jotka eivät ole lähteneet toteuttamaan tällaista omituista päähänpinttymää, saattaa olla aavistus hankkeen hankaluudesta. Jo pelksätsään kirjoittaminen tuottaa ihan madhottomia vaikeuksia, puhumattakaan kaikesta muusta, mikä projektiin vääjäämättä nivoutuu. Puhun nyt meistä tavallisista kuolevaisista.

Ja sitten on tällaisia ihmeheppuja kuten Peter Franzén, joka paitsi kirjoittaa aseistariisuvan herkkiä ja riemukkaita kirjoja, myös ohjaa niistä poikkeuksellisen hienoja elokuvia. Hänen teoksensa saavat hulppeita arvosteluja ja mielettömästi julkisuutta sekä kirjoina että elokuvina, eikä pidä unohtaa Suomen Kansallisteatterin esikoisromaanista tekemää näyttämösovitusta. Lisäksi ihmetyyppi ohimennen myös näyttelee itse ohjaamassaan, omaan kirjaansa pohjautuvassa elokuvassa ja voi tietenkin tarvittaessa lukea omat äänikirjansa purkkiin äänellään, joka sulattaa sukkahousuja denierilukemista riippumatta kaikkialla Suomessa. Ja hiukan Amerikassakin.

Veikkaan, että todennäköisesti Peter osaa myös koodata romaaninsa e-kirjoiksi. Aivan varmasti niistä on jo tekeillä kansainvälinen tv-sarja, jonka Petsku voi joutessaan ohjata, käsikirjoittaa, stailata, tuottaa sekä dubata englanniksi, ranskaksi ja meänkielellä, mahdollisesti myös ruotsiksi ja kymriksi. Lehdistötilaisuudet ja haastattelut globaalin tason näyttelijätähti luonnollisesti hoitaa ilman änkytyksiä, punasteluja ja överiksi meneviä suojakännejä, toisin kuin keskiverto esikoiskirjailijat, joiden pään päällä ei loimota moniosaajan dynaamisen turkoosi aura.

Että voi olla ärsyttävää tuollainen täydellinen multilahjakkuus. Ja kaiken lisäksi Pete osaa tietenkin myös nyrkkeillä ja laulaa, on vielä komeakin, silmälasit päässä jopa hiukan älykkömäinen, ja päälle päätteeksi sen sukunimessäkin on e-kirjaimen päällä semmoinen hieno aksentti, joka antaa peräpohjalaiselle filmisankarille entistäkin eksoottisemman, eittämättä hyvin kirjallisen leiman. En pitäisi lainkaan mahdottomana, että Peter Franzén vapaa-ajallaan maalaa Ranskassa näyttäviä öljyväritöitä yhdessä Hannu Väisäsen kanssa, sikäli mikäli Hannu grafiikan töiltä, lavastamiselta, kirjoittamiselta ja haastattelujen antamiselta ehtii.

Tällainen tavallinen teatterikorkeakoulua käymätön kuolevainen, jonka nimessä ei ole eksoottisvivahdetta, saa olla tyytyväinen jos saa joskus kirjan kirjoitettua, tai edes käsikirjoituksen. Novellikin on jo ihan hieno saavutus, varsinkin jos se julkaistaan jossain. Muita hankkeita varten pitäisi varmasti elää muutama täydellinen buddhalainen elämä ja syntyä pari kertaa uudelleen. Tällä kadehtimisen ja ilkeiden ajatusten määrällä jään tosin ikuisesti kiertämään samsaraa syntyen korkeintaan rotaksi tai apinaksi, eikä niille ole yleensä luvassa mitään kovin mairittelevia elokuvarooleja.

Vaikuttaa siltä, että on kohta pakko varmaan lukea jompi kumpi Franzénin kirjoista, että voi edes jotenkin kritisoida tätä täydellisyyttä.

Peter Franzenin serkku Amerikasta

Pelastaakseni edes itsetuntoni rippeet laitoin tähän jutun yhteyteen kuvan siitä toisesta Franzenista, jonka nimessä ei ole aksenttia. Vaikka tämäkin on kieltämättä komea kaveri, niin se ei kuitenkaan tietääkseni näyttele eikä ohjaa elokuvia sillä aikaa kun käsikirjoitus odottaa punakynämerkintöjä kustannustoimittajan pöydällä.

2 kommenttia

  1. Maarina · · Vastaus

    Olipa virkistävän puhdistavaa lukea rehellistä kateustekstiä. Samanlaisia aatoksia olen pitemmän elämäni aikana pyöritellyt: Mitenihmeessä jotkut…? Mutta syvällinen motto ”Näillä mennään” on aika hyvä.. Sitäpaitsi ”Jokaisella on tämänsä” (P:Saarikoski) . Mistäs sitä tietää, mikä multilahjakkuksiakin valvottaa…? Ja toisen Franzenin Vapaus oli kyllä Romaani!

    1. Nimenomaan ”näillä mennään”! Kiitos kommentista, ei tässä nyt kuitenkaan niin kauhean vakavasta kateudesta kärsitä, vaikka välillä hiukan jurppiikin 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: