Romaania pukkaa, kun vain jaksaa pukata

Useampi tuttava ja kylänmies on jo ehtinyt varovasti tiedustella, miten salamyhkäinen kirjaprojektini etenee, mistä romaani kertoo, koska se ilmestyy ja niin edelleen, joten ajattelin hieman avautua aiheen tiimoilta. Väliaikatiedotukselle on nyt otollinen ajankohta, sillä sain vastikään odotettua palautetta kustannustoimittajaltani. Koska ollaan digitaalisessa mediaympäristössä ja te kaikki olette kiireisiä, yritän olla jaarittelematta (vaikkei siitä mitään tulekaan).

1. Mikä kirja?

Kirjoitan romaania, jonka työnimenä on Kolme tärkeintä asiaa. Aloitin romaanikäsikirjoituksen rakentamisen syyskuussa 2012 vuorotteluvapaalla ollessani. Tarinan pohjana oli viitisen vuotta aiemmin kirjoittamani novellintynkä. Tavoitteenani oli päästä kirjoittamisessa pitkän tauon jälkeen taas säännölliseen rytmiin ja kirjoittaa viitenä päivänä viikossa vähintään tunti, mutta mieluiten kolme kerrallaan. Vajaan kolmen kuukauden kuluttua kasassa oli noin 180 liuskaa, eli tuolloisen arvioni mukaan 2/3 romaanista.

2. Kuka kustantaa?

WSOY. Marraskuussa 2012 lähetin valmiiksi saamani osan WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden entuudestaan puolitutulle kustannustoimittajalle, joka luki tekstin, piti alkua lupaavana ja kehoitti jatkamaan. Keväällä jatkoin käsikirjoituksen parissa ja sain ensimmäisen ”kokonaan valmiin” version kuntoon toukokuussa 2013. Sen pohjalta tehtiin kesällä kustannussopimus ja jatkoin kässärin muokkaamista viime syksynä erinäisissä pätkissä.

3. Koska ilmestyy?

Romaani ilmestyy tänä vuonna, mitä todennäköisimmin elokuussa. Yksityiskohdat tarkentuvat lähiaikoina, kun WSOY:n syyskauden 2014 kustannusohjelma lyödään lukkoon. Koska ensimmäinen kirjani, nuortenromaani Taas mua pohjaan ilmestyi syksyllä 2005, voidaan tasaisen vauhdin taulukolla päätellä, että kolmas teokseni ilmestyy vuonna 2023 ja sitä seuraava 2032, juuri sopivasti täyttäessäni 60 vuotta. Viides romaani olisi vuorossa jälleen yhdeksän vuoden kuluttua siitä. Massiivista proosatuotantoa tällaisella julkaisutahdilla tavoittelevan kannattaa siis aloittaa nuorena ja jaksaa vanhaksi.

4. Mistä romaani kertoo?

Kolme tärkeintä asiaa kertoo perheen hajoamisesta ja ihmisten tavoista reagoida siihen, kolmen hyvin erilaisen ihmisen näkökulmasta. Se kertoo aikuisista, jotka tekevät vääriä päätöksiä ja lapsista, jotka vasta opettelevat niiden tekemistä. Se kertoo ihmisistä, jotka ovat aidoimmillaan horjahtaessaan. Omaa tekstiään on vaikea arvioida, mutta kustannustoimittajani Samulin mukaan käsikirjoituksessa on humaania lämpöä ja myötätuntoa, joka poikkeaa suomalaisen miesproosan näköalattomasta ahdistuksesta. Koska luotan hänen ammattitaitoonsa, uskon määritelmän olevan melko lähellä totuutta.

5. Miksi niin pitkä tauko?

Yhdeksän vuottako muka pitkä aika? Kysykää Axl Roselta, onko se pitkä! No, onhan se tietenkin pidempi väli kahden kirjan välillä kuin olin itse ajatellut. Kuten joku saattaa muistaa, WSOY tosiaan julkaisi myös kirjoittamani nuortenkirjan Taas mua pohjaan 2005. Takakansitekstin mukaan se oli verbaalisesti räiskyvä esikoisromaani mielenterveysongelmista, rock’n’roll-unelmista, ystävyydestä ja rakkaudesta sekä kasvamisesta kohti aikuisuutta. Ai niin, lisäksi se oli tietysti myös vimmaisen hauska nuoren miehen henkinen soundtrack. Koska lupasin, etten jaarittele pitkään, kerron joskus toiste, mitä on tapahtunut kyseisen vuoden 2005 jälkeen ja miksi en ole tässä välissä julkaissut mittavaa proosatuotantoa. Mutta koska mainittu teos julkaistiin nuortenromaanina (kirjastoluokitus N842), kirja-alan luokittelujen vuoksi voidaan ajatella, että tulossa onkin vasta nyt varsinainen esikoisromaanini, tai sitten toinen romaani, mikäli nuortenromaani tulkitaan romaaniksi siinä missä ei-nuortenromaanikin. (Eikö olekin mielenkiintoista?) Pääasia kuitenkin, että kirja syntyy.

6. Miksi kirjoitat?

Minulla on tarinoita kerrottavana, ja elokuvan, sarjakuvan tai oopperan sijaan olen kokenut kauno- eli kertomakirjallisuuden niiden luontevimmaksi esitysmuodoksi. Kuten olen jo aiemmin sanonut, pidän kirjoittamista varpaankynsien kaltaisena luonnollisena ihmisen jatkeena, josta ei edes kannata pyrkiä lopullisesti eroon.

7. Aiotko nyt ryhtyä kirjailijaksi?

Ehdottomasti. Olen jo kasvattanut parran ja vakosamettipikkutakki on etsinnässä.

Käsikirjoitus numeroina

Näin monta sanaa on koossa romaanista. Kuinkahan moni niistä on väärä tai viallinen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: