Romaanista kohti 360 asteen crossmediaa

Ei enää riitä, että kirjailija kirjoittaa kirjoja ja kustantaja julkaisee ne. Tekijän tulee huomioida ajan vaatimukset ja ympäröidä alkuperäinen luova tuotos mahdollisimman kattavalla tuote- ja mediaperheellä. Joskus puhuttiin oheistuotteista, mutta se on niin ysäriä. Kyse ei ole enää mistään pinsseistä ja t-paidoista, vaan aidosta 360 asteen mallista. Jos ette vielä tienneet, päivän sana on crossmedia.

Mitä se sitten aivan konkreettisesti tarkoittaa kirjailijan näkökulmasta? Moni saattaa luulla, että nyt sisällöntuotantoa pitää jotenkin kaupallistaa tai virtaviivaistaa, mikä on tietysti taiteilijan vapauden kannalta hirvittävä uhka. Mutta ei syytä huoleen, sillä onnistuminen ei vaadi itse tarinalta kovin hääppöisiä (ajatelkaa nyt vaikka Roviota tai Disneyä). Tärkeintä on, että hahmot ovat kunnossa.

Kokonaisuuden kärkenä tulisi olla helposti lähestyttävä, samastumiskohteen tarjoava ja mieluiten korkean söpöysasteen hahmo, tai jopa useita hahmoja. Ei ole väliä, onko hahmo eläin, ihminen, kasvi tai kivi, kunhan sillä on mieleenjäävä sielu ja luonne. Ja ennen kaikkea hahmon pitäisi olla sellainen, jota voi helposti monistaa pehmoleluiksi, pyyhekumeiksi, sisustustyynyiksi, kahvimukeiksi, musikaaleiksi, kävelysauvoiksi, konsolipeliksi ja koko illan 3D-animaatioksi.

Tähän pyrkivät nykyään kaikki, olipa kyse sarjakuvasta, tietokonepelistä, tv-sarjasta, lelumaskotista, rokkibändistä tai toisiaan tikalla heittelevistä kahjoista. Parhaimmillaan päästään mobiililaitteen ruudulta makkarapaketteihin ja teryleeneistä teemapuistoihin asti. Pohdittuani vakavasti kysymystä ”millaisen crossmedian saisi kotimaisesta romaanista” päätin itse toteuttaa sellaisen!

Hahmot: Mediakokonaisuuden keskiössä on alkuperäistuotteen eli romaanin päähenkilö, keski-ikäinen Pertti, joka juo ja murahtelee. Lisäksi hahmogalleriaan kuuluvat hänen teini-ikäinen tyttärensä Piude joka on nettiaddikti, anorektikko ja sekakäyttäjä, sekä katkeroitunut ex-vaimo Irma, jonka mielestä Pertti on intohimovajeesta kärsivä impotentti näätä ja sitä paitsi köyhä. Hahmot on siis suunniteltu eri ikäisten käyttäjien erilaiset samaistumistarpeet huomioiden ja niiden väliset jännitteet ovat kunnossa.

Mobiilipeli: Mobiilipuolella ovat valttia mahdollisimman yksinkertaiset sovellukset eli appsit. Angry Pertti –pelissä päähahmo yrittää hakata Piuden ympärillä pörrääviä spiidipäitä ja pedofiileja rautakangella kuoliaaksi samalla kun hänen täytyy huolehtia omien keskarivarastojensa säilymisestä kylmänä. Pelin eri tasot ovat elementtitalon kerroksia, joissa Pertti pääsee sitä ylemmäs, mitä enemmän hän häiriökäyttäytyjiä listii. Ylimmällä tasolla uhkana on pelihahmon katolta putoaminen ja sammuminen. Mobiiliversion jatkoksi tehdään myös XBox-, Wii- ja Playstation-versiot sekä lautapeli.

Animaatiosarja: Pikkuväen mieleen on romaanin takaumajaksoihin perustuva animaatiosarja Pikku Pertti, joka kertoo päähenkilön lapsuudesta 1970-luvun paperitehdaspaikkakunnalla. Jaksoissa käydään draaman keinoin läpi mm. yökastelu, koulukiusaaminen, isän kuolema, kielen laittaminen jäätyneeseen mattotelineeseen sekä seksuaalisen heräämisen vaiheet SDP:n nuorisoleirillä ja urheilukentän pukukopissa. Hahmot ovat saman näköisiä kuin mobiilipelissä, mutta jos mahdollista vieläkin söpömpiä, ja siksi sarja tilataankin japanilaisilta animaattoreilta. Musiikista vastaavat Hevisauruksen muusikot, sillä käyttäjätutkimusten mukaan kaikki maailman lapset rakastavat nykyisin falsetissa kiljuvia suomalaismiehiä.

Teemapuisto: Pertti Worldissa lukija (tai tässä tapauksessa kokija) pääsee osallistumaan Pertin kiehtoviin avainkokemuksiin kirjailijan keksimillä ”aidoilla” tapahtumapaikoilla, kuten Jauhojärven tanssilavalla, Petolahden pururadalla sekä Tanhulammen tiilitehtaalla. Lokaatiot on toteutettu lasikuidusta ja polyesteristä. Lisämaksusta Pertti-pukuinen (Jamekset, jussipaita ja jopo) teemapuistohahmo haastaa vieraiden kanssa riitaa, nipistelee naisia ja oksentaa lasten päälle. Ensimmäiset puistot ovat jo rakenteilla Floridaan ja Kiinaan.

Värikuulasota: Rajumpaa toimintaa kaipaaville Pertti-konserni tarjoaa värikuulasotaa teemalla Battlefield Pertti. Rynkyllä ammuskelun ohella ohjelmakokonaisuus sisältää kiroilua, simputusta ja punkan petaamista. Lisämaksusta on mahdollisuus päästä Vekarajärven varuskunnan sotilaskodin mukaisesti mallinnettuun kahvilaan munkkikahville.

Kohderyhmäajattelu: Koska valitettava tosiasia on, että romaaneja lukevat Suomessa pääasiassa hyvin koulutetut keski-ikäiset naiset, täytyy romaanin sisältöä hieman stilisoida maksimaalisen tuloksen saavuttamiseksi. Tämä sopii tietenkin mainiosti kirjailijalle (joka ei ole kuitenkaan jaksanut lukea kustannussopimusta ihan kokonaan). Fantasian puolelta tuodaan kertomukseen mukaan hiukan kaapuja, luudalla lentämistä ja miekalla huitomista, ja näin saadaan varhaisteinit ja nörttimiehetkin innostumaan crossmeditatiivisesta romaanilanseerauksesta. Dragonslayer Pertti muuttuu uudenkuun aikaan velhoksi, joka käy loitsimassa lähiön ostarilla olevia pahoja voimia (paikalliset skinheadit) ja joutuu jännittävään kamppailuun myös kammottavan lohikäärmeen (anoppi) kanssa. Pertin seurana on myös joukko rohkeita, mutta arvaamattomia kääpiöitä (ostarin pultsarit), jotka auttavat häntä löytämään kadonneen sorbuksen reseptin. Öisistä fantasiajaksoista muodostuu tummanpuhuva ja erikoistehosteiltaan ennätysmäisen kallis elokuvatrilogia, jonka jokainen jakso kestää noin kolme ja puoli tuntia ja mahdollistaa kokonaan oman tuoteperheen erilaisine sivuhahmoineen ja keräilyfiguureineen.

Projekti on vielä ihan hiukan kesken, mutta aion loppuvuoden ajaksi luopua pelkän vanhanaikaisen romaanin kirjoittamisesta ja paahtaa täysillä Pertti-ilmiötä! Punainen Pertti-huppari linnan juhlia varten on jo tilattu.

Oheistuote

Angry Birds -tennareita nyt on kaikilla, mutta odottakaahan aitoja kiinalaisten lasten valmistamia Pertti-saappaita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: