3d tulostaa nyt myös sieluja

Viime vuosina jättiharppauksin kehittyneellä 3d-tulostustekniikalla on jo tähän mennessä pystytty tekemään mm. koruja, varaosia, taloja ja käsiaseita. Nyt myös ihmisen sielu on onnistuttu tulostamaan kolmiulotteiseen muotoon. Tutkijoiden mukaan lähes aidon tuntuisia, polyesterin ja kirnupiimän sekoituksesta valmistettuja sieluja on tällä hetkellä koekäytössä mm. urheilujohtajilla ja poliittisilla avustajilla eri puolilla maailmaa.

Viime aikoina yleistyneiden, kotikäyttöön tarkoitettujen 3d-tulostimien hyödyllisyyttä on laajalti kritisoitu. Asiantuntijapiireissä on esitetty epäilyksiä, ettei laitteilla ole normaalissa olosuhteissa mitään todella hyödyllisiä käyttösovelluksia. Onnistunut sielun tulostaminen antaa kuitenkin toiveita paremmasta.

– Yksi länsimaisen ihmisen suurimmista ongelmista on laktoosi-intoleranssin ohella juuri sieluttomuus. Tämä tulee esiin niin musiikissa, kirjallisuudessa, tv-viihteessä kuin parisuhteissakin, toteaa tutkija Gabriel García Weissmüller Aalto-yliopiston abstraktin mediatieteen laitokselta. – Me emme vain jostain syystä enää pysty olemassaolevalla geenirakenteellamme kasvattamaan itse sielua. Toisaalta myöskään käytettyjä sieluja ei ole juurikaan markkinoilla, koska ne harvat, joilla sellainen on, kuluttavat omansa yleensä käytössä loppuun.

Sielun tarpeellisuudesta on käyty ankaraa debattia tiedeyhteisössä. Monet tutkijat pitävätkin hyödyllisempänä kohdistaa 3d-tulostinten tuotekehitystä sielujen sijaan esimerkiksi keinomunuaisten, korvaimplanttien ja seksilelujen tulostamiseen.

Kuvassa kotikäyttöisellä 3d-tulostimella valmistettu sielu

Kuvassa kotikäyttöön tarkoitetulla 3d-tulostimella valmistettu sielu valmiina käyttöön otettavaksi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: