Kortsunhajua ja kalsareissa kirjoittamista – otteita kirjailijan arjesta

”Välillä käsikirjoitus tuntuu niin hauskalta että nauran ääneen sitä lukiessani. Toisinaan taas koko hanke tuntuu täysin epätoivoiselta ja tuhoontuomitulta. Ihan normaali kirjoitusprosessi siis.”

Kun Kolme tärkeintä asiaa kääntyi kohti valmistumistaan, aloin loppukeväästä alkaen työskennellä erinäisissä jaksoissa uuden romaanikäsikirjoituksen parissa, pääasiassa tarinaan liittyviä 1980-luvulle sijoittuvia takaumaosuuksia työstäen. Toisinaan on tuntunut siltä, ettei homma etene ollenkaan. Tänään oli yksi niistä päivistä. Siksi päätin tarkastella kuluneen kesän ja alkusyksyn muistiinpanojani kirjoittamisen kannalta. Hidasta on, kun tehdään tyhjästä täyttä, ei voi muuta sanoa.

16.6.
”Miten voi keskittyä kirjoittamiseen, kun sormet haisevat ihan kortsulle? Tosin se on peräisin kumihanskoista, joita käytin aamulla veneen pohjaa maalatessani, mutta ihan sama haju. Erittäin voimakas lateksin aromi, nuoruuden tuoksu.”

19.6.
”Kirjoittamisen tuska ja ihanuus: Liikuttuu kyyneliin katsoessaan YouTubesta vuoden 1972 Münchenin olympialaisten kympin loppuratkaisua. Tätä kutsutaan taustatyön tekemiseksi. Tai ehkä oikeaan kirjoitustunnelmaan pääsemiseksi. Matkaksi menneisyyteen kuitenkin.”

24.6.
”Kirjailijaelämää: Istun Raision kirjaston työhuoneella pelkät kalsarit jalassa kirjoittamassa. Kukaan ei häiritse. Kalsareissa siksi, että kastelin päällysvaatteeni kovassa sadekuurossa kirjastolle pyöräillessäni.

Jotkut matkustavat kesällä ulkomaille, toiset mökille. Itse olen ollut toista viikkoa tripillä 1980-luvun Hepokullassa. Mukavaa vaihtelua nykymaailman menoon.”

23.7.
”Loma. Rymättylässä, lämpötila +29, koiranpentu nukkuu suurimman osan päivää, enkä itsekään juuri jaksa evääni liikahduttaa. Edes merituuli ei paljon viilennä. Saarenmaan retkeltä kotiuduttu, esikoinen lähetetty 8 yön partioleirille, esikoisromaanin käsikirjoitus painoon. Olo on vähän väsynyt.”

5.8.
”Raision kirjaston työhuoneella taas. On hienoa olla jälleen ilmastoidussa tilassa, mutta muuten en tiedä, onko tämä hyvä vai ei. Tarinaa pitää vääntää kuin kovalla vatsalla torttua, väkisin. Hullu kesä 2014 jatkuu ennätyskuumana, eilen +32 Turussa ja koko Etelä-Suomessa. On ilmoja pidellyt, sano, takarenkaassa.”

6.8.
”Facebook on aivan tuhoisa keksintö, kun yrittää keskittyä kirjoittamiseen lomatauon jälkeen. Olisi helpompi jos ei olisi nettiyhteyttä lainkaan. Nettiystävistä puhumattakaan.”

11.8.
”Tänään pitäisi kirjan ilmestyä, mutta ei sitä nyt näy missään.”

12.8.
”Käsikirjoituksen lapsuus- ja nuoruustakaumia on koossa noin 68 sivua. Kyllä tarina etenee, jos kohta välillä haarautuukin. Yritän pysyä perässä.”

15.8.
”Kolme tärkeintä asiaa! Nyt on juhlistettu sitä kahtena päivänä. Bonnierin juhlista Helsingistä pääsin kotiin kahden maissa, mistä syystä eilinen oli hiukan flegmaattinen päivä kirjoittamisen kannalta. Turun taiteiden yössä oli varsinaiset julkkarit, vuorossa juhlintaa hillityn arvokkaasti. Nyt pitäisi taas yrittää keskittyä uuden kirjoittamiseen.”

17.8.
”Kolmea tärkeintä asiaa on joissakin arvioissa moitittu synkäksi. Mutta mitä siitä. Seuraava kirjani tulee nimittäin olemaan hauska. Eikä pelkästään hauska, vaan hullunhauska, hilpeä, hulvaton, hilariöösi ja kerrassaan hervoton huumoripläjäys. Sitä käytetään nauruterapian oppikirjana kaikkialla maailmassa. Ranskalaiset tajuavat yhtäkkiä, että Arto Paasilinna onkin vain tylsä vanha äijä. Ruotsalaiset tv-käsikirjoittajat alkavat tehdä opintomatkoja Raisioon. Niin että älkää tulko moittimaan minua yhden kirjan perusteella synkäksi.”

29.8.
”Oulun reissun ja muiden kirjan julkaisuhässäköiden jälkeen taas keskeneräisen käsikirjoituksen kimpussa. Takaumia koossa noin 75 liuskaa. Nyt jutut tuntuvat hauskoilta, pääosin ainakin. (Onneksi juuri ne hauskoiksi tarkoitetut). Mielenkiintoista nähdä, miten tekstit käyttäytyvät kun ne laitetaan kokonaisuuden osaksi. Tungetaan. Ängetään. Ahdetaan.”

4.9.
”Enemmän pitäisi hengailla kahviloissa ja uimahallin saunassa kuuntelemassa ihmisten juttuja, ja vähemmän istua kirjastossa. Läppärin kanssa kahvilassa on ihan OK, mutta miltä näyttäisi muistikirja saunassa? Kokisiko Vaisaaren varhaiseläkeläinen sen tungettelevana? Pitäisikö siirtyä käyttämään permanent-tusseja vesiliukoisen sijaan?”

3.10.
”Turun Kirjamessujen haastattelussa kysytään, onko esikoisteokselle luvassa jatkoa. Uskallan jo luvata, että on. Kyllä tästäkin käsikirjoituksesta vielä kirja tulee, mutta milloin, se on jo kokonaan toinen juttu. Ja se, kuka haluaa kirjan kustantaa, on kolmas. On tässä näitä kaikenlaisia juttuja vielä ennen kuin on valmista.”
ovi_wc

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: