”Nyt kun jäät oloneuvokseksi”

Olen jäämässä muutaman päivän kuluttua koko loppuvuodeksi kirjoitusvapaalle. Se tarkoittaa käytännössä suunnilleen sitä, että jään pois kuukausipalkatusta päivätyöstäni ilmastoidussa toimistossa ja yritän tulla toimeen kirjoittamalla kirjallisuutta karusti kalustetussa kammiossa.

Ihmiset reagoivat asiaan eri tavoin, mikä on toki ymmärrettävää, sillä kirjailijan työ on ammatillisesti ja etenkin ansaintamielessä melko epämääräinen käsite. Myös kirjoittamisen yhteyteen kytketty sana ”vapaa” aiheuttaa mielenkiintoisia assosiaatioita. Joidenkin mielestä kirjoittaminen ei ole työtä ensinkään, ja ”kirjoitusvapaa” kuulostaa suunnilleen samalta kuin ”vuoden mittainen kesäloma” tai ”ennenaikainen varhaiseläke”.

Yleinen ajatus tuntuu olevan, että jään vuodeksi kotiin hengailemaan. Yritän muistuttaa, että minulla on työsuunnitelma ja työhuone, jonne raahaudun aivan kuten menisin työpaikalle, mutta nämä seikat eivät tunnu vakuuttavan ihmisiä. Lasteni mielestä on aivan luontevaa, että vastuu koiran aamulenkeistä siirtyy nyt minulle, koska minulla ei tietenkään ole kirjoitustyöläisenä kiire mihinkään. Ja sitten on tietysti tuttavien ikuinen vitsailu boheemista taiteilijaelämästä, asteittaisesta vajoamisesta punaviiniriippuvuuteen ja humalaisista tappeluista muiden kirjailijaboheemien kanssa kantakapakan nurkkapöydässä.

Yksi hupaisimmista kommenteista lipsahti työhyvinvoinnin ammattilaiselta eli työterveyshoitajalta, jonka luona olin vuositarkastuksessa. Hän totesi suunnitelmani kuultuaan huojentuneena, ettei työperäisistä vaivoista ole loppuvuoden aikana huolta, ”kun nyt jäät oloneuvokseksi”. Niinpä niin, jos kirjoittaa päivät pitkät proosaa, niin eihän se tietenkään rasita niskaa tai hartiaa ollenkaan samalla tavalla kuin jos tekisi tietokoneen ääressä jotain oikeaa työtä.

Oli suorastaan pakko tehdä oikein kuvallinen esitys aiheesta. Katsotaan vuoden kuluttua, mikä noista osui kaikkein lähimmäs totuutta.

mita%cc%88_kirjailija_tekee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: