Maaliskuussa kukkivat muistilaput

Miesmuistin ilmestymisestä on kulunut kuutisen viikkoa ja kirjailija itse alkaa jo pikku hiljaa ottaa etäisyyttä kirjaan ja sen henkilöihin. Tuoretta romaania ei tietenkään pääse kokonaan karkuun, sillä siitä kysellään haastatteluissa ja sitä kommentoidaan lukijapalautteessa. Miesmuistin henkilöihin ja juonenkäänteisiin suhtautuu kuitenkin itse eri tavalla kuin synnytysvaiheessa, koska ajatukset ovat jo siirtymässä seuraavaan tarinaan.

Tällä viikolla olen edistänyt työhuoneella seuraavan romaanini käsikirjoitusta, mitä nyt Iivo Niskasen ja muiden hiihtäjien uroteot ovat hieman vaikuttaneet keskittymiseen. Tietokoneen muisti paljastaa, että olen hakenut tietoa mm. Jugoslavian hajoamissodista, pakolaisista, eteläpohjalaisista sukunimistä, Erwin Rommelista sekä SodaStream-laitteesta. Tavalla tai toisella ne kaikki liittyvät meneillään olevaan kirjoitusprosessiin.

Tulevalla kirjalla ei ole vielä kelvollista nimeä, mikä hieman häiritsee, koska aiempien kirjojen kohdalla olen tiennyt teoksen nimen jo hyvin varhain. Kun nimi on olemassa jo käsikirjoitusvaiheessa, koko kirjoitusprosessiin muotoutuu erilainen suhde. Nyt on valitettavasti vasta väkinäisiä sananväännöksiä ja jollekin aivan toiselle kirjalle sopivia nimiä.

Uusi työskentelymetodini perustuu erittäin runsaaseen eriväristen muistilappujen käyttöön. Tässä vaiheessa keskityn rakentamaan sivuhenkilöiden persoonaa ja taustoja, ja oranssit laput liittyvät Tomakseen (poika) ja pinkit Helenaan (äiti). Kuten kuvasta näkyy, joukossa on myös runsaasti vihreitä lappuja. Ne liittyvät päähenkilöön, jonka nimeä en vielä tässä vaiheessa paljasta. Muuten metodi on yksinkertainen ja tehokas: kirjoitan kynällä muistilapuille erilaisia juttuja henkilöihin liittyen siinä järjestyksessä kun niitä tulee mieleen, ja päivän päätteeksi naputtelen saaliin koneelle. Vaikka suurin osa tekstistä on tässä vaiheessa lähinnä tajunnanvirtaa, saattaa muistiinpanoista parhaimmillaan löytyä jo lähes valmista dialogia.

Tulevassa kirjassa on henkilöitä enemmänkin, joten lähiaikoina täytynee käydä laajentamassa lappusten värivalikoimaa, jotta pystyn pitämään luovan prosessin järjestyksessä.

2017-03-03-15-23-57

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: